Ako pripraviť podklady pre tlač v CANVA

Online grafický editor CANVA je čoraz populárnejší nielen medzi laikmi, ale aj digitálnymi agentúrami. Je jednoduchý a po krátkej chvíli ho väčšinou zvládne aj laik. Fantázii sa medze nekladú. Možností a nápadov je mnoho. Cieľom tohto článku je ukázať si niekoľko technických pravidiel dobrého grafického podkladu pre tlač.  

Často sa k nám dostávajú podklady z canvy. Bohužiaľ, často v zlom formáte. Poďme si ukázať ako uložiť dizajn tak, aby sme ho vedeli pre vás vytlačiť tak, ako ste ho navrhli. 

Nastavenie spadávky / bleed v canva

Spadávkou nazývame presah grafiky cez miesto, kde sa má tlačovina orezať. Spadávka sa robí z toho dôvodu, aby pri rezaní nedošlo k vzniku bielych okrajov. Žiadna produkčná tlačiareň nedokáže potlačiť celú plochu papiera na stotiny milimetra. Väčšinou sa totiž na jeden tlačový hárok / rolku ukladá vedľa seba niekoľko formátov, ktoré sa následne orežú. 

canva-priprava-dizajnu-bkstudio

Vidieť to aj v tomto obrázku. Ak nechcete mať biele okraje dizajn musí byť natiahnutý až po okraj plochy. Všimnite si, prosím, bodkovanú čiaru. Tá vo výsledku nebude vytlačená, ale nám tlačiarom naznačuje, kde máme dizajn orezať.

Ak spadávku (v tomto prípade bodkovanú čiaru) nevidíte, zapnite si ju. V canva toto nastavenie nájdete vo File > View settings > Show print bleed odporúčame zapnúť si aj Show rulers and guides

canva-nastavenie-okrajov-bkstudio

Ako uložiť dizajn v canva pre tlač

Ak ste so svojim výtvorom spokojný a chcete ho dať vytlačiť, kliknite na tlačidlo SHARE v pravom hornom rohu obrazovky.

canva-download-02-bkstudio

Následne kliknite na DOWNLOAD v spodnej časti okna, ktoré sa zobrazilo. 

canva-download-bkstudio

Následne sa zobrazí podokno File type. V ňom vyberte položku PDF PRINT

canva-vyber-typu-bkstudio

Uistite sa, prosím, či sú zaškrtnuté tieto možnosti Crop marks and bleed a rovnako aj Flatten PDF

canva-vyber-typu-krok2-bkstudio

Dizajn si do počítača uložíte kliknutím na tlačidlo Download. Stiahnutý súbor následne vložte pri vytváraní objednávky na našej stránke www.bkstudio.sk kliknutím na Vybrať prílohu.

bkstudio-pridanie-prilohy

Tlačové dáta

Ak dodržíte tento postup, výsledok bude vyzerať nasledovne. Canva automaticky pridá orezové značky (to sú tie čiarky v rohoch), ako aj spadávku. 

canva-tlacove-date-bkstudio

Ak dodržíte týchto pár krokov, s dizajnom budeme vedieť dobre pracovať. Zvýši sa tak kvalita výstupu, ale najmä skráti čas, za ktorý sa produkt dostane k vám.

Ak by ste si predsa len nevedeli s niečim rady, kedykoľvek sa na nás obráťte.